indygo*

wnętrze jak znieczulenie

In Projekt gabinetu on 29 Czerwiec 2015 at 9:28

duda clinic1

[ Duda Clinic w Katowicach jest jednym z tych gabinetów dentystycznych, który dzięki nowoczesnej architekturze i wzornictwu zerwał ze stereotypowym i odstraszającym obrazem „miejsca kaźni”. Klinika została tak zaprojektowana, żeby nie kojarzyła się ze stereotypowym gabinetem stomatologicznym.

We wnętrzu panuje minimalizm i spokój kolorystyczny. Wszystko przypomina bardziej galerię sztuki, niż dentystę. Taki też był zamiar, stworzyć wnętrze, które nie przytłacza, nie budzi negatywnych skojarzeń i walczy z „dentofobią”.

duda clinic2

Centralnym punktem kliniki jest czarny kontuar recepcji, którego zwarta bryła przyciąga uwagę już od samego wejścia. Kolory we wnętrzach ograniczono do bieli i czerni przełamanej lśniącymi elementami z chromu. Jedną ze ścian oddano najmłodszym pacjentom, którzy po każdej wizycie mogą przyłączyć się do tworzenia muralu wykonanego z odciśniętych rąk.

W klinice działa aż 5 gabinetów w których wykonuje się m.in. skomplikowane zabiegi implanto-protetyczne. Oprócz tego w Duda Clinic znajduje się College of Dental Medicine – ośrodek edukacyjny dla dentystów, współpracujący m.in. z Columbia University w Nowym Jorku.

Wnętrze otrzymało nominacje do nagrody TOP DESIGN Gabinety Stomatologiczne 2012 ]

Biel. Znieczulenie

zródło: http://www.sztuka-architektury.pl/

projektowanie eko!

In Projekt gabinetu, Publikacje on 16 Czerwiec 2015 at 8:00

zasada 1:  rozwiązania wynikają z miejsca

„Projektowanie ekologiczne zaczyna się od gruntownej wiedzy na temat konkretnego miejsca, z tego względu działa ono bezpośrednio, w niewielkiej skali i jest wrażliwe na lokalne środowisko i lokalną społeczność. Jeśli jesteśmy wrażliwi na niuanse miejsca, potrafimy je zamieszkać/używać, nie niszcząc go.

zasada 2:  rachunek ekologiczny ma decydujące znaczenie dla projektowania

Należy prześledzić wpływ, jaki na środowisko mają obiekty istniejące i jaki będą miały obiekty proponowane.Informacja ta powinna stać się podstawą dla określenia najbardziej optymalnych pod względem ekologicznym rozwiązań projektowych.

zasada 3:  projektowanie w zgodzie z naturą

czytaj dalej…

Del Pie, Hiszpania

In Projekt gabinetu, Publikacje, Wnętrze gabinetu on 2 Czerwiec 2015 at 9:18

k1 k2 k3

CLINICA DEL PIE_JS zlokalizowana w centrum hiszpańskiej Walencji to wnętrze zrealizowane w eleganckim i harmonijnym stylu inspirowanym starymi gabinetami lekarskimi, w których materiały odzwierciedlały powagę profesji.

Projektanci z estudi{H}ac zastosowali we wnętrzach kliniki głównie dwa materiały, które budują przekaz projektu. Jednym z nich jest szeroko wykorzystane na podłogach, ladzie recepcji oraz meblach drewno orzechowe. Natomiast drugim jest marmur w rożnych odcieniach.

Kolor czarny jest uzupełnieniem klimatu wnętrza. Pojawia się głównie na oknach oraz krzesłach w pobliżu recepcji. Dodaje elegancji i powagi. Przestrzeń kliniki jest bardzo jasna, jest w niej dużo naturalnego światła.

Grafika przedstawiająca stopy została zaprojektowana specjalnie do tego wnętrza. Przygotowano ją na arkuszach i uczyniono z niej motyw przewodni wnętrza zgodny z profilem działalności kliniki.

Źródło: http://www.estudihac.com/interior-architecture-detail.php?id=58

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: